Sprężarka Klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zbig
    Drive
    • 2010
    • 59
    • Toyota

Sprężarka Klimatyzacji

Też sobie tak czytam o tych wszystich przygodach z silnikami i dochodze do wniosku ze na przyszłosc pozostaje tylko i wyłącznie benzyna, te nowoczesne diesle to o dupe rozbic :evil:
  • swimboy
    Classic
    • 2009
    • 8

Sprężarka Klimatyzacji

Witam.

Mam problem w moim autcie, które niedawno dostało strzała od dzika (zdjęcia). Generalnie wszystko mechanik naprawił.

Problem teraz jednak polega na tym, że po powrocie od mechanika auto śmiga, jeździ i jest złożone jak klocki lego, tylko tyle, że po włączeniu klimatyzacji słysze i czuje pulsacyjne buczenie, coś typu działanie silnika w czołgu gdy klima jest włączona.

Mechanik wskazuje na wentylator (duży), który od uderzenia jest lekko krzywy i nie chodzi prosto a kręci się eliptycznie. (tu będe testował czy jest ten problem na wyłączonej klimie i włączonym wentylatorze).

Kolega wskazuje jeszcze, że może coś to być ze sprężarką a konkretnie z łożyskami.

O ile wentylator bez problemu ustaliłem jaki to, to teraz mam problem jakie łożyska do sprężarki w moim autcie pasują. Takie:

Jeśli miałby ktoś numer katalogowy łożyska byłbym wdzięczny. Ofc, jeśli ktoś by miał inny pomysł co jest nie tak z klimą to też byłbym wdzięczny.

Dane auta: Skoda Octavia 1 Elegance, 1.9 TDI 110KM 2002 rok
    Chłodnice założone nowe. (możliwe, żeby mechanik coś źle złożył i dlatego jest takie pulsacyjne buczenie?)

Pozdrawiam i dzięks za podpowiedzi.

Komentarz

• Dudekken
      Drive
      • 2010
      • 75

Łożyska w sprężarce klimy nie padają od uderzenia przodem w dzika. Czy po wymianie chłodnic nabijałeś klimę czynnikiem w odpowiedniej ilości?

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

wymień wentylator, potem zobaczysz. ewentualnie uruchom go " na krótko"- sdprawdzisz czy to on hałasuje :wink:
        osuszacz wymieniony razem ze skraplaczem?
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• swimboy
          Classic
          • 2009
          • 8

Hm, wszystko robił mechanik. Jutro go przepytam. Ale wiem, że bankowo coś z klimą bo po jej wyłączeniu problem ustaje, w sensie drgania pulsacyjne pojazdu no i ten dzwięk.

Komentarz

Pracuję...